Menu

Šaman ????

13 aprila, 2021 - Šamani ????
Šaman ????

Šamanizem oziroma  ime Šaman izvira iz tunguškega jezika v Sibiriji in opisuje človeka,

ki je zmožen »potovati« v duhovni svet in se z njim sporazumevati.

Šaman je tudi tisti, ki zdravi in dela z duhovi.

Pravi šaman se nikoli sam ne okliče za šamana ali zdravilca 

To naredi starejši šaman ali duhovni svet, ki prepozna šamana v neki osebi.

Šaman deluje v sladu z naravnimi zakoni, saj je tesno povezan z zemljo in vsemi bitji na njej.

Šaman ve, da ima vse kar obstaja dušo – duh, ki je povezan z nečem večjim – Veliki duh. Za šamana vse izhaja iz istega izvora. Duhovni in materialni svet nista ločena. Poleg tega pa šaman tudi dobro ve, da je vse ustvarjeno iz štirih elementov. Ogenj, voda, zrak in zemlja so elementi, ki jih šaman globoko spoštuje. Z njimi povezuje tudi štiri strani neba, nad katerimi bdijo živalski vodniki.

Vse skupaj povezuje Medicinsko kolo, ki povezuje med seboj zemeljski svet in nevidne duhovne svetove.

Šaman medicinsko kolo in oltar uporablja zato, da vzpostavi harmonijo

tako znotraj kot zunaj.

Šaman je razvil sposobnosti, ki mu omogočajo, da v spremenjenem stanju zavesti potuje v nevidne svetove drugih realnosti. Tu se sreča z duhovnimi vodniki in pomočniki, ki si želijo pomagati. Med njimi so tudi živalski vodniki ali tako imenovane živali moči.

Šaman pri svojem delu uporablja različne pripomočke, s katerimi bodisi očisti energije v prostoru in okrog oseb ali pa mu pomagajo pri spreminjanju stanj zavesti.

Šamanskih načinov je toliko kot je šamanov, vendar pa bi se moralo staro združiti z novim in obratno.

Za Šamana je prekajevanje z žajbljem sveti obred. Z njim prečisti prostor, osebe, zdravi in blagoslavlja energetski prostor. Obred z dimljenjem je tudi sicer že tisočletja prisoten pri različnih obredih in religijah.

Za prekajevanje se uporabljajo tudi druge svete rastline, ki jih šaman doda k žajblju. Čiščenje s prekajevanjem se naredi pred in po obredih, ob vselitvi v nove prostore, po in med raznimi obolenji stanovalcev, po prepirih v hiši, kadar človek želi nov začetek …

Pri prekajevanju si šaman pomaga s ptičjimi peresi. Pred uporabo peresa se poveže z duhom živali, ki je odstopila svoje pero. Do živali čuti globoko hvaležnost in spoštovanje.

Tudi zvok je nepogrešljiv šamanski pripomoček. Z njim si pomaga  spreminjati stanja zavesti. Najpogosteje se v šamanizmu uporabljajo tolkala. Enakomerno bobnanje 200 do 220 udarcev na minuto (ritem konjskega teka) spremeni možgansko valovanje v theta stanje.

Med zdravljenji pa šaman večinoma uporablja ropotuljico.

Živalski vodniki ali živali moči so niso le duhovni pomočniki pri šamanskih obredih, ampak so stalni spremljevalci vsake osebe, naj se tega zaveda ali ne.

Živalski vodnik